Dubbel interview: Ton Ringersma & Marc van der Steen

Als Hotel la Pucelle plaatsvindt in Theater de Maagd, zit het er voor Ton Ringersma bijna op. Hij neemt afscheid van Stadlander als bestuurder, met een goed gevoel over wat er is bereikt maar ook met de wetenschap dat hij het best gaat missen. Wel heeft hij alle vertrouwen in zijn opvolger, Marc van der Steen. Samen praten ze over verleden, heden en toekomst. En natuurlijk over hun enthousiasme voor Hotel la Pucelle.

Spannend

Ton is vader van drie kinderen en inmiddels ook opa van vijf kleinkinderen. Daar kan hij binnenkort meer tijd voor vrij gaan maken en die gedachte spreekt hem zeker aan. “Maar ik ga dit werk wél missen”, geeft hij eerlijk toe. Dat heeft alles te maken met zijn drang om de wereld om hem heen mooier te maken. “Je kunt als bestuurder van een woningcorporatie het nodige voor elkaar krijgen en het geeft voldoening als je mooie initiatieven weet te realiseren of kan ondersteunen.”

De afscheidnemende bestuurder heeft het ontstaan van Stadlander meegemaakt en was ook daarvoor werkzaam in de wereld van de woningcorporaties, vanuit het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Hij wilde graag in deze regio werken omdat hier een uitdagende combinatie van stedelijk gebied en platteland te vinden is. “Bovendien is Bergen op Zoom een kleinere versie van Rotterdam”, aldus Ton. “Als het gaat om de samenstelling van bevolking, wijken en de aandachtspunten die daarbij komen kijken.” Er was dus het nodige te doen en hij is blij met wat er bereikt is in de afgelopen jaren. Af is het natuurlijk nooit, maar er zijn veel wijken en buurten echt opgewaardeerd, zowel in woonkwaliteit als leefbaarheid, en er staat nog het nodige op de planning.

Liefde voor de regio

Marc is pas geleden 50 geworden, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont met veel plezier op de Bergse Plaat, aan het water, en is al heel lang actief betrokken bij allerlei clubs in de regio die zich bezighouden met lokale cultuur en geschiedenis. De weervisserij is er één van. Hij vertelt: “Hierdoor is m’n liefde voor de Brabantse Wal en Tholen alleen maar gegroeid.”

Betrokken zijn bij wat er in de regio speelt heeft voor Marc ook een sociaal-maatschappelijke kant. Hij herkent zich helemaal in hoe Stadlander daar mee omgaat. “Daarom wilde ik graag bestuurder worden hier. Ik heb ontzettend veel zin in die nieuwe baan, ook al omdat er met allerlei organisaties in de regio wordt samengewerkt. Net als Ton wil ik graag het verschil kunnen maken. Omdat je in deze rol midden in de samenleving staat, krijg je die kans ook echt.” Hij vertelt dat met name twee speerpunten van Stadlander hem erg aanspreken: “Eén ervan is het feit dat voor de laagste inkomens huurverhogingen zo veel mogelijk uitblijven. En het andere is het Buurtcultuurfonds, dat op zo’n bijzondere wijze mensen bij elkaar brengt.”

"Je moet ergens voor durven staan. Stadlander heeft een goede koers te pakken en daarin moeten we durven doorzetten.”

Het belang van cultuur

Juist dat bij elkaar brengen van buurtgenoten is voor Ton de reden waarom hij zo enthousiast was en is over het Buurtcultuurfonds. “Mensen écht kennis laten maken, lukt meestal beter als je ze met iets creatiefs aan de gang laat gaan dan tijdens bijvoorbeeld een buurtbarbecue, waarbij iedereen z’n eigen groepje opzoekt.” Stadlander ziet cultuur als een hele mooie manier om mensen te helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun identiteit. Dat gaat zeker niet veranderen nu er een nieuwe bestuurder komt, verzekert Marc.
Hotel la Pucelle komt voort uit het Buurtcultuurfonds en de gedachte dat je op die manier mensen met elkaar verbindt, ze zelfs nieuwe kansen biedt. Er werd gezocht naar een invulling die in de hele regio bewoners van wijken en buurten met elkaar in contact brengt. Het feit dat al die mensen naar de schouwburg komen om te zien wat door andere mensen uit hun eigen omgeving wordt gepresenteerd is op zich al bijzonder. De persoonlijke overwinningen die een aantal van de deelnemers behaalden zijn een grote inspiratiebron. Ton is blij dat hij nog voor z’n vertrek gaat zien wat er nu al bereikt is, en samen met z’n opvolger is hij nóg blijer dat het hier niet bij blijft.

Het hotel blijft

Als de theatershow er straks op zit, blijft Hotel la Pucelle bestaan. Als organisatie die ook hierna mensen uit de wijken kansen biedt en hopelijk niet alleen huurders van Stadlander maar tevens andere buurtbewoners en organisaties weet te verbinden. Als het aan Marc ligt gaat dat zeker zo ver komen: “Ik herken me heel erg in de gedachte achter dit initiatief. Het moet wat mij betreft blijvend nieuwe ideeën en ontmoetingen stimuleren, mensen kansen bieden en met elkaar in contact brengen. Dat kan allerlei vormen krijgen, dat is juist het mooie ervan.” Hij is erg gecharmeerd van het idee dat dit initiatief als een soort maatschappelijk vliegwiel nieuwe kansen gaat bieden aan huurders en bewoners van wijken, ook als de komende voorstelling achter de rug is. Onder dezelfde naam gaat een hele waaier aan projecten plaatsvinden.

Of Ton nog een tip heeft voor zijn opvolger? “Jazeker heb ik die”, klinkt het stellig. “Blijf vooral jezelf. Laat je niet meeslepen in wat anderen vinden dat je zou moeten doen en durf op je gevoel af te gaan.” Daar herkent Marc zich wel in. Hij antwoordt: “Inderdaad, je moet ergens voor durven staan. Stadlander heeft een goede koers te pakken en daarin moeten we durven doorzetten.” Eigenlijk past die gedachte helemaal in waar Hotel la Pucelle ook over gaat: Durf jezelf te zijn en laat dat zien aan de wereld. Het motto is niet voor niets ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’.

overig nieuws